Luukku 21: Joulumenu

keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Jouluruuan ei tarvitse olla perinteinen kinkku-rosolli-lipeäkala-lanttulaatikkosetti, vaan jouluna voi syödä ihan mitä huvittaa. Itse olen hylännyt kinkun, rosollin, joulutortut ja glögin aikoja sitten. Nykyään keskityn jouluna nauttimaan ruuista, joista todella pidän. Ehdoton suosikkini on karjalan piirakat munavoilla, kalkkunaleikkeellä ja sinapilla. En leivo erityisen paljoa, sillä haluan täyttää herkkumahani konvehdeilla ja raikkaalla jälkiruualla. 

Tänä vuonna syömme jouluaattona kolmen ruokalajin illallisen. Ruokalajeissa ei ole oikeastaan mitään jouluista. Joulupäivänä syömme aatolta jääneiden tähteiden ohella jouluisampaa ruokaa, kuten lanttu- ja porkkanalaatikkoa. Tavoitteena on, ettei minun tarvitsisi joulupäivänä enää kokata. Tapaninpäivänä mässäilemme pizzalla, jota leivoin tänään pakastimeen. Joulumenussa mainitun savulohen ostan valmiina ja lihan mieheni saa päättää lähempänä joulua. Myös valkosipuluvoin ostan valmiina. Muihin menun ruokiin löytyy reseptit alta. 

Vinkkejä joulukattaukseen voit katsoa täältä



Alkujuoma: Karpalodrinkki 

Alkuruoka: Kampasimpukat ja timjami-voikastike 

Pääruoka: Savulohi sahramiaiolilla, liha valkosipulivoilla, timjami-kermaperunat sekä hernepyrettä 

Jälkiruoka 1: Klementiinihyytelöä

Jälkiruoka 2: Viikuna-pähkinäsuklaajäätelöä 


Karpalodrinkki

1,5 dl     viinaa
1/3 plo   karpaloviiniä
0,5 l       Spriteä
0,5 l       Schweppes Russiania 

Sekoita kaikki nesteet keskenään. Tarjoile kauniista laseista. 


Kampasimpukat ja timjami-voikastike

150 g kampasimpukoita
2 rkl voita
1 rkl timjamia
2 vs kynttä
suolaa, pippuria

Sulata kampasimpukat pakkauksen ohjeen mukaan. Kuivaa sulatetut kampasimpukat talouspaperilla. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna voi pannulla, lisää hienonnettu valkosipuli ja timjami. Paista kampasimpukoita kuumassa rasvassa noin 1 minuutin ajan kummaltakin puolelta. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Jaa kampasimpukat annoskulhoihin ja kaada päälle valkosipulivoi pannulta. Tarjoa tuoreen leivän kanssa alkuruokana. Ohje täältä


Timjami-kermaperunat

 8 kpl kiinteää perunaa
 0,5 dl juustoraastetta
3 rkl tuoretta timjamia silputtuna
2 dl ruokakermaa
1,5 tl suolaa ja pippuria
   
Kuori perunat ja siivuta perunat. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Asettele perunat riveihin uunivuokaan. Silppua timjami. Sekoita kulhossa kerma, silputtu timjami, suola ja pippuri. Levitä perunoiden päälle ensin juustoraastetta. Kaada kermaseos perunoiden päälle. Nosta vuoka uuniin ja suojaa ja foliolla, jotta perunoiden pinta ei pala. Paista uunissa 200 asteessa n. 50 minuuttia, uunista riippuen. Ohje täältä.
  

Hernepyree 

2 pss (à 200 g) pakasteherneitä 
½ tl suolaa 
25 g voita 
1 pieni sipuli 
½ dl kuohukermaa 
1 rkl sitruunamehua 
suolaa ja mustapippuria myllystä 

Keitä herneitä 5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä.  Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se pannulla voissa kypsäksi.  Kaada keitinvesi pois herneistä. Laita ne kulhoon sipulin ja kerman kanssa. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.  Ohje täältä.

Sahramiaioli
     
2  munankeltuaista
½ tl Dijon-sinappia
1/4 tl sahramia
½ tl valkosipulia
1/2 tl suolaa
2 dl öljyä
Erottele keltuaiset metallikulhoon. Vatkaa sekaan sinappi, sahrami ja silputtu valkosipuli. Lisää öljyä ohuena norona ja vatkaa voimakkaasti majoneesiksi. Lisää suola. Anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa. Jos sahrami on mausteena liian vahva, niin sen voi jättää poiskin. Ohje täältä

Klementiinihyytelö
400 ml klementiininmehua (15 klementiiniä)
sokeria 
tuoretta inkivääriä
4 liivatelehteä
1 klementiini   
½ tl vaniljasiirappia 
100 g jogurttia
tummaa suklaata
Lämmitä mehu kattilassa, mutta älä keitä. Lisää sokeria makeutukseksi. Raasta joukkoon inkivääriä, raasta lisää, joista puristat vain mehut mehun joukkoon. Ota kattila liedeltä. Sulata kylmässä vedessä hyydytetty liivatelehti (tarkista määrä) nesteeseen. Laita neljään lasiin klementiinin palat. Kaada mehu päälle. Jäähdytä ja anna olla jääkaapissa kolmisen tuntia. Sekoita vaniljasiirappi jogurttiin. Tarjoile hyytelöt jogurtin ja suklaan kanssa. Ohje täältä
Viikuna-pähkinäsuklaajäätelö
   
8 kuivattua viikunaa
1 dl maitoa
1 l Creamy pähkinä-suklaajäätelöä

Liuota viikunoita maidossa, kunnes ne pehmenevät, eli noin tunnin ajan. Murskaa viikunat maidon kanssa sauvasekoittimella karkeaksi. Sekoita hieman pehmennyt jäätelö ja viikunamaito tasaiseksi massaksi. Laita pakastimeen odottamaan tarjoilua. Ohje mukailtuna  täältä


Mitä teillä syödään jouluna? :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by | mlekoshi Playground |