Luukku 13: Joulumuistoja

tiistai 13. joulukuuta 2016

Hyvää Lucian päivää! Alle kaksi viikkoa jouluun. :) Joulu on perinteiden aikaa ja myöskin muistojen ja muistelemisen aikaa. Itse ainakin huomaan perinteiden kautta muistelevani menneitä jouluja. Joulu on myös otollista aikaa muistojen syntymiselle, sillä jouluun panostetaan ja silloin rauhoitutaan. Aloin eilen illalla muistelemaan menneitä jouluja ja kokosin muutamia rakkaimpia joulumuistojani.



Äidin joulukalenteri

Äitini kokosi joka vuosi meille lapsille joulukalenterin, jonka luukut kukin sai vuorollaan avata. Iso kangaskalenteri roikkui keittiön seinällä, kellokin piti siirtää sen tieltä pois. Usein kalenterissa oli äitini keksimä runo ja jokin pieni tavara, toisinaan isompi tavara tai lupaus yhteisestä tekemisestä. Luukun sisällöistä mieleeni ovat erityisesti jääneet Merry Christmas -joulucd, cd-soitin ja Musiikki Alias -lautapeli.


Joululahjat

Mieleeni on jääneet erityisesti muutamat lahjat lapsuudesta. Olin muistaakseni 6-vuotias, kun sain kummeiltani lahjaksi Disneyn pelikirjan. Isossa kirjassa oli useampi pelilauta ja digitaalinen noppa, huh mitä erikoisuutta se silloin olikaan! Mieleenpainuvia lahjoja ovat myös olleet ystävältäni saamani Barbien vaatteet, kummeilta saatu Nintendo -pelikone (jonka ansiosta minusta tuli hyvin suosittu luokkani poikien keskuudessa) sekä samaisilta kummeilta saatu lahja, jossa oli vaaleanpunainen fleecepusero sekä meikkipussukka, joka sisälsi mm. hiuspinnejä ja hajuveden. Mieleeni on jäänyt myös lapsuuden joulu, jolloin perheen kesken ei annettu lahjoja ollenkaan. Sain sinä vuonna vain pari lahjaa, ja muistan sen kiusaantuneisuuden koulussa, kun luokkakaverit kyselivät minulta, mitä sain lahjaksi.



Joulu 2010

Joulu vuonna 2010 oli monella tapaa erityinen ja erilainen. Se oli ensimmäinen joulu koskaan, jonka vietin töissä. Yllätyin, kuinka mukavaa töissä olikaan! Muistan vielä, kuinka töiden loputtua nappasin matkaani dallaspullan, jonka söin matkalla vanhempieni luokse jouluaterialle. Joulupäivänä tapasin mieheni perheen ensimmäistä kertaa, voi sitä jännityksen määrää!


Joulu Melbournessa

Viime vuoden joulu oli ensimmäinen koskaan, jonka vietin ulkomailla. Etukäteen hieman jännitin, miltä joulu tuntuu +30 asteen helteessä, mutta joulusta muodostui rennoin koskaan. Vietimme perinteistä joulua Suomessa ennen reissuun lähtöä, ja Melbournessa vain nautiskelimme. Jouluateriamme koostui nuudelisopasta, kekseistä, juustonaksuista, leivonnaisista ja suklaasta. Joulupäivä kului pesten pyykkiä, katsellen tv:tä ja lueskellen.



TV-ohjelmat ja elokuvat

Eräs kutkuttavimmista joulumuistoistani on, kun muu perhe meitä tyttöjä lukuunottamatta lähti sukuloimaan ja me söimme tikkareita ja katsoimme Jali ja suklaatehdas -elokuvaa (siis sitä vanhaa versiota). Siitä ei joulutunnelma oikein voi parantua. Ohjelmista mieleeni ovat jääneet myös Charles Dickensin romaaniin perustuva Kolea talo -sarja, Metsolat sekä Salattujen elämien vuotuinen jouluspesiaali. Muistan myös elävästi, kuinka eräänä jouluna veljeni katsoi James Bond -elokuvaa ja hoki elokuvan jälkeen, että "nimeni on Hassinen, Martti Hassinen". :D


Kodin tunnelma

Isälläni oli lapsuudessani tapana vaatia suurta joulusiivousta, joka usein jatkui vielä jouluaattoaamuna. Usein jouluaattoaamut sujuivat niin, että vanhempani stressaantuneita yrittivät siivota, mutta siivouksen katkaisi koko ajan sisään lappaavat vieraat ja joulukukkien tuojat. Isäni on kylän diakoni, joten joulutervehdyksen tuojia tosiaankin riitti! Kuitenkin jossakin vaiheessa siivous saatiin valmiiksi ja viimeiset koristeet paikalleen. Lapsuudessani tapana oli tuoda kuusi sisään vasta jouluaattona. Myöhemmin siirryimme siihen, että kuusi tuotiin aaton aattona sisään ja koristeltiin aattoa edeltävänä yönä.

Kotimme oli aina todella jouluinen ja tunnelmallinen. Vaihdoimme jouluverhot ja jouluiset tyynynpäälliset joka huoneeseen, koristimme pöydät joululiinoilla ja asetimme joulukukkia kaikkialle. Kotia koristivat kynttilät ja jouluvalot. Muistan, kuinka makuuhuoneeni ikkunaa korosti enkelivalo. Nukahdin iltaisin katsoessani sitä. Poikien huone oli mielestäni huvittavan suloinen, sillä pojat joka vuosi teippasivat värikkäistä valoista koostuvan kuvion ikkunaan. Poikien huoneen oven yläpuolelle myös joka joulu ripustettiin puiset joulukellot.


Mitkä ovat sinun rakkaimpia joulumuistojasi? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Proudly designed by | mlekoshi Playground |